Ana Maria Popescu, campioană olimpică la spadă: „O să vă spun ceva ce nu ar trebui spus”

Ana Maria Popescu, campioană olimpică la spadă: O să vă spun ceva ce nu ar trebui spus
Publicat: 12/08/2016, 16:38
Actualizat: 30/08/2016, 15:47

Echipa de spadă feminin a României a câștigat finala de la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a învins, scor 44-38, reprezentativa Chinei și a cucerit prima medalie pentru delegația României la competiția supremă din Brazilia. La scurt timp după victorie, Ana Maria Popescu a relatat, în cadrul unei postări ample pe contul său de Facebook, cum au decurs ultimii patru ani pentru ea și colegele sale de echipă. Ana Maria Popescu a ținut să le mulțumească copiilor din loturile de juniori care au fost parteneri de antrenament în perioada de pregătire. „Avem norocul ca mai exista copii (si le spun copii pentru ca varsta ma dezavantajeaza) pasionati! EI sunt parte din aceasta echipa olimpica!”, a subliniat, în acest sens, sportiva.

„Somnul este un lux și înainte, și după competiție! După câte emoții am trăit azi, ar fi trebuit să fiu în al treilea vis la ora acesta… Apropo, bună dimineața celor de acasă! Zi ușoară și frumoasă😊

Și acum o să vă spun ceva ce nu ar trebui spus, ceva ce (probabil) ar trebui să rămână ‘inside’ și doar sportivii să știe… Cum se simte viața înainte de JO, după ce ai ratat finala individuală și ce surprize te așteaptă după!

O să încep cu începutul și acesta va fi un post fooooarte lung… (să nu ziceți că nu v-am avertizat 🙂 )

Am plecat la drum la final de 2012 cu un sac greu în spate, putem să-l numim Londra. M-am trezit într-o echipă nouă, cu un nou antrenor și cu toate ‘siguranțele sărite’. Au fost zile când mergeam la sală ca să le ajut pe fete… Habar nu aveam ce mai caut și care mai e rostul meu. Cu toate acestea, am avut un an 2013 de excepție atât individual, cât și în proba pe echipe. Un ‘tupeu’ fantastic să credem la fiecare competiție pe echipe că locul nostru este în primele 4 din clasament. Eram doar eu și Simona Pop, mezina de astăzi, în acea echipă.

În 2014, am pornit la fel de hotărâte și culmea, ne-a ieșit din nou. Primisem, ce-i drept, întăriri. Simona Gherman.

2015 a venit parcă prea repede și nu știam cum să-i facem față! Campionat European, Jocuri Europene, Campionat Mondial… toate se întâmplau în mai puțin de 2 luni…

Nu mai fusesem niciodată puse în această postură… nu știam cum vom trece peste, dar în suflet era speranța aceea pur românească ‘o scoatem cumva la capăt’. Și am reușit să îndeplinim obiectivele la toate cele trei competiții! Dar cel mai important a fost locul doi la CM, unde am ‘înfrânt’ în finala disputată împotriva Chinei, dar care ne-a asigurat prezența la Rio. Calculele erau pe hârtie, dar după ce o viață întreagă ai fost nevoit să alergi după rezultate și confirmări, mai poți lasa garda jos?! Chiar și în momentul în care ‘jocurile erau făcute’, noi încă aveam tabele și adunăm/scădeam puncte!

Tragem linie și ajungem în 2016

Azi o clasare pe podium, ‘mâine’ eliminate în primul tur… nici noi nu mai știm unde suntem, dar ne menținem poziția în clasamentul mondial. Vine CE. Torun. Polonia. Finala românească în proba individuală. Deja ne aducem aminte de Londra… La echipe cucerim bronzul și ne întoarcem acasă cu acea teamă ‘oare se poate de două ori la fel?

Avem un cantonament de trei săptămâni în Poiana Brasov. Avem norocul că mai există copii (și le spun copii pentru că vârsta mă dezavantajează) pasionați! EI sunt parte din această echipă olimpică!
Nu am folosit ultimele metode de antrenament, cu siguranță nici cele mai performante, dar EI au făcut cât toate la un loc și pentru asta, le MULȚUMESC!

Plecăm spre Rio fără promisiuni, dar bagajul era tot plin de speranță.

Cu aproape două săptămâni înainte de proba individuală, ne trezim la Rio, în Satul Olimpic. Parcă închiși și izolați de tot ce înseamnă lumea exterioară. Oriunde întorci privirea, sigur găsești o față sobră care-și calculează în minte ultimele detalii înainte de concurs. Pe bune, nu e ca-n filme, nu-i chiar cea mai plăcută priveliște, emoțiile zburdă libere pretutindeni… Noi ne vedem de programul clasic – mic dejun- antrenament- prânz- odihnă- antrenament- cină- odihnă și reluăm. Zici că nici nu am părăsit Poiana Brașov.

Ajungem în ‘ziua cea mare’… care nu a fost chiar atât de mare. Speram mai mult, așteptam mai mult, dar destinul avea o surpriză! Dezamăgire, neputință, explicații și analize. Toate în van. Nimic nu aducea înapoi șansa ratată. Ca să fiu sigură că pun sare pe rană, am răsfoit ziarele online și am citit toate comentariile. Acum, că a ieșit, n-aș zice că a fost chiar o greșeală. Mulțumesc pentru criticile constructive, jignirile… mă abțin!

Dar știam că mai există o șansă. Chiar putea Londra să se facă simțită și la Rio?

Încă cinci zile de chin. Ce detalii să mai pui la punct când picioarele îți sunt de gelatină și mâna parcă te întreabă ‘ce să fac cu bățul ăsta?’ Serios?! Parcă uitasem tot ce am învățat în 20 de ani. Acțiuni simple fără a aprinde un bec. Dezastru. Eu asta am simțit la ultimele antrenamente. Mi-am înghițit cuvintele și bine am făcut. Echipa era pe picioare proprii, era pregătită și hotărâtă. Avea să fie, probabil, ultima zi de competiție pentru această echipă… o echipă cu rezultate frumoase, dar fără medalia care contează cu adevărat! Cea olimpică!

Echipa de spadă feminină a României a câștigat finala de la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a învins, scor 44-38, reprezentativa Chinei și a cucerit prima medalie pentru delegația României la competiția supremă din Brazilia. Ceea ce s-a întâmplat în competiția pe echipe rămâne în istorie. Că am surclasat echipe precum USA, Rusia sau China contează mai puțin pentru noi și mai mult pentru alții!

Un singur lucru m-a impresionat. Galeria! Să auzi o sală întreagă încurajându-te?! WAW! Asta nu se întâmplă des în filmul nostru și este uimitor când ți se întâmplă ție. MULȚUMIM❤
Pentru noi contează că am ieșit din scenă de pe prima treaptă a podiumului și pentru asta, pe toți cei ce se simt ‘vinovați’ îi rog să-mi accepte mulțumirile!
Iar pe voi, cei care ați trăit emoțiile alături de noi, vă îmbrățișez cu drag!

P.S. și vedeți pe unde umblă moș Ene, vă rog 😊

P.S.S mă scuzați, JO nu s-au terminat. Încă mai sunt medalii de câștigat! Nu vă imaginați cât contează energia bună de acasă! Fiți alături de sportivii români până la capăt!” a scris Ana-Maria Popescu pe contul său oficial de Facebook.

Echipa de spadă a României a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio. Ana Maria Popescu a tras în primul releu cu Yujie Sun, câștigat de sportiva din România cu scorul de 1-0, după câteva momente mai lungi de tatonare. A venit rândul Simonei Pop, mezina echipei României, care a intrat pe planșă împotriva sportivei Anxi Xu și a încheiat la egalitate, 4-4, păstrând avantajul de un punct pentru România, 5-4. Simona Gherman a reușit să câștige al treilea releu, cu scorul de 4-2, în fața lui Yiwen Su, scrie Prosport.

RELEU 1: Ana Maria Popescu – Yujie Sun 1-0

RELEU 2: Simona Pop – Anqi Xu 4-4

RELEU 3: Simona Gherman – Yiwen Sun 4-2

RELEU 4: Simona Pop -Yujie Sun 1-3

RELEU 5:Ana Maria Popescu – Jialu Hao 4-0

RELEU 6: Simona Gherman – Anqi Xu 7-5

RELEU 7: Loredana Dinu -Jialu Hao 3-2

RELEU 8:Simona Gherman -Yujie Sun 6-9

RELEU 9:Ana Maria Popescu – Anqi Xu 14-13

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Turul 2 alegeri prezidențiale 2024: Pe ce dată are loc? Rezultate exit poll: Marcel Ciolacu...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online